25 év melyet nem hagyhatunk szó nélkül - A második évad

2015.02.21 12:33

A jelenlegi cikksorozatunkban sorra vesszük, kedvenc animációs szériánk, a Simpson Család történetét. A kezdetektől egészen napjainkig, mindent, amit tudnotok kell a most 25 éves sorozatról. Az előző részben a kezdeteket mutattuk be nektek, az alkotó és a Tracy Ulman Show mellett a teljes első évadról olvashattatok. Most pedig itt a folytatás, a második évad a porondon.

Az első évad sikere után természetesen szóba sem került, hogy a széria ne folytatódjék 1990 nyarán, hiszen 20 és 30 millió közötti nézőszámával rögtön a csatorna legnézettebb műsora lett. A megasikerre jellemző, hogy az 1990 februárjában megjelent „The Simpsons Singing Blues” című album, amelyen a családtagok hangját kölcsönző színészek énekelnek milliós nagyságrendben kelt el. Az albumon szereplő dalok közül kettőből is videoklip készült (természetesen) Bart főszereplésével.  (Deep Deep Trouble és a Do The Bartman) Utóbbi az év egyik legsikeresebb klipje lett. A klip érdekessége, hogy Michael Jackson vokálozott benne és Csupó Gábor budapesti stúdiójában készült.



A második évad elejére a készítők egyre több mellékszereplőt használtak fel, és a szereplők kinézete is egyre inkább hasonlított mai jellegükhöz. Milhouse, Sintér igazgató, Moe Syzlack, Barney Gumble, Apu és Waylon Smithers fizimiskája is megváltozott a két évad között eltelt időszakban. (Mr. Burns asszisztense konkrétan néger volt az első epizódokban!) Ezen szereplők nagy része fontos szerepet kapott az epizódokban ám ebben az időszakban a cselekményre csak Moenak és a család szomszédjának Ned Flandersnek volt.
Az évad premierre 1990. októberében került sor, és sem addig, sem pedig az óta nem volt ennyi nézője egy adott epizódnak. A nézettségi adatok szerint 33 millión tekintették meg Bart kálváriáját.


Az évad több újdonságot is tartogatott a nézők számára, hiszen október 25-én sugározták az első "Treehouse of Horror" epizódot, valamint ekkor láthattuk az első visszatekintő epizódot is ("The Way We Was"). Előbbi epizód különlegessége abban rejlett, hogy Haloween „ünnepére” az alkotók három nem kanonizálható történet meséltek el a Simpson család által feldolgozva. Mindkét epizódtípus egyből roppant népszerű lett a rajongók körében, így mindkét formátumot felhasználták a következő években/évtizedekben. 
A sorozat népszerűségévek egyre több vendégszereplőt alkalmaztak, többek között olyan világsztárok szólaltattak meg karaktereket, mint a később befutott John Lovitz, a számtalanszor visszatérő Albert Brooks, Dustin Hoffman (az Esőember sztárja álnevet használt), és az önmagát szinkronizáló Ringo Star.

A "Two Cars in Every Garage" és a "Three Eyes on Every Fish" című epizód, amely egy erős kirohanás volt a politikai korrupció, valamint a szavazók korrumpálása ellen, az "Itchy & Scratchy & Marge" amely egy masszív reflexió volt azokkal szemben, akik a sorozat betiltását követelték annak „durvasága” miatt. Megemlíteném még a "Homer vs. Lisa and the 8th Commandment" című részt is, amelyben talán először bizonyosodhattunk meg arról, hogy Lisa az egyetlen a családban, aki masszív erkölcsi értékrenddel rendelkezik, és ezért kilóg a famíliából.

A második évad minden tekintetben felülmúlta az első szezont olyan fergeteges epizódokat bemutatva, a már említett speciális epizódokon kívül.

Aki, még emlékszik a második évadra, annak várjuk véleményét, kedvenc epizódjait, aki pedig nem, annak ajánljuk, itt az ideje az újra nézésnek, egy kis nosztalgiának.

 

comments powered by Disqus