Alaptörténet

A Simpson család korunk egyik leghíresebb rajzfilmsorozata, melyben rengeteg humort és néha izgalmat is találunk. Matt Groeningtől származik, aki a FOX csatornának készítette el a Klasky Csupo stúdió segítségével. Elsőként a Tracy Ulman show műsorban jelent meg 1987. április 19.-én, ahol hatalmas sikert aratott. Két évvel később a FOX tévécsatorna 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte. Azóta 26 évadot élt meg, szeptemberben már a 25. láthatjuk az Amerikai televíziókban.

Alaptörténet

A Simpson család korunk egyik leghíresebb rajzfilmsorozata, melyben rengeteg humort és néha izgalmat is találunk.  Matt Groeningtől származik, aki a Fox TV csatornának készítete el a Klasky Csupo stúdió segítségével. Elsőként egy show müsorban jelent meg 1987 április 19.-én, ahol hatalmas sikert aratott. Két évvel később a Fox tévécsatorna 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte. Azóta 24 évadot élt meg, szeptemberben már a 25. láthatjuk az Amerikai televiziókban.

Miről is szól?

A történet egy cseppet sem átlagos családot mutat be, annyi humorral amire még nem volt példa egy rajzfilmben. Homer történetünk egyik főszereplője egy Atomerőműnél dolgozik a 7G szektorban, ő nem a legokosabbnak mondható kategóriába tartozik és leginkább a lustaság jelemzi, de még így is szereti felesége Marge, aki egy igen jó háziasszony. Lisa az a szorgalmas, sokat tanuló fajta, míg Bartot pont elentétének mondhatjuk. a kis Maggie még beszélni is alig tud, ő közölük a legkisebb tesvér.

Hatalmas Siker

Mint ahogy már olvashatad ez korunk egyik legsikeresebb sorozata, és minden akadályt átküzdve még mindig talpon van. Matt Groening egy olyan családot alkotott meg ami minden társadalmi rétegnek vígyort tud csalni arcára. Hisz míg gyerek poénok, sokszor kifejezetten felnőtteknek szoló viccek is felhangoznak. A nagy sikerre nézve egy filmet is készítettek belőle, mely 2007-ben láthatták az Amerikai és Magyar nézők is. Bár ez a film sok nehézséggel járt, az összes készítőt sokág lefoglalta ez a film, de meg lett az eredmény is, mivel 526,2 millió dollár nyereséget hozott.

Díjak

  • 24 Emmy-díj
  • 26 Annie-díj
  • Peabody-díj (1996)
  • A Time magazin a 20. század legjobb televíziósorozatnak ítélte.
  • 2000. január 14-én a Hollywoodi hírességek sétányán is elismerték a sorozatot egy csillaggal.
  • Az eddigi leghosszabb ideig sugárzott szituációs komédia valamint animációs film.

Egyebek

        A szereplők listája 

Az Alkotó

Sorozatunk alkotója, Matthew Abram Groening, aki egy egész világ által ismert amerikai rajzfilmkészítő, producer és forgatókönyvíró. Két leghíresebb műve, a Simpson család és a Futurama, amelyeket szinte már majdnem mindenki ismer. Még említésre méltó a Life in Hell című képregénye, amit Wett magazin kezdett kiadni 1978-ban. Matt 1954. Február 15.-én született, jelenleg 60 éves.

A Kezdetek

1987. április 19.-e úgy vonult be a történelembe, mint a nap, amikor Amerikát elérte a „sárgaláz” . Ez volt az a nap, amikor Simpsonék bemutatkoztak a nagy közönségnek. A premierre a Tracy Ulman Show keretein belül került sor, egy 1,5 perc hosszúságú rövidfilmmel.  Mai szemmel nézve a karakterek ábrázolása kissé furcsának hathat, hiszen a figurák egyáltalán nem hasonlítanak arra a Homerra, Margra, Bartra, Maggiere, és Lisara akiket az elmúlt 25 év során megismertünk. 

1989 májusára kiderült, hogy Simpsonék kinőtték a Tracy Ulman showt, és a FOX TV meglátta a lehetőséget a projektben, így Matt Groening lehetőséget kapott egy 13 részes évad elkészítésére. Tracy Ulman sokáig perrel fenyegetőzött, mondván az ő műsora tette híressé a Simpson családot, véleményem szerint éppen fordítva: Ha nem lettek volna a családról szóló rövidfilmek valószínűleg az egész műsor egy hatalmas bukás lett volna, és Amerikán kívül nem is tudnák az emberek, hogy létezett egy Tracy Ulman Show című műsor.

Az első 20 perces epizód, amely elkészült a Some Enchanted Evening  (magyar fordításban: Még egy ilyen remek estét) címet viselte. Ezt tekinthetjük a sorozat Pilot epizódjának, amelyet tesztvetítésen mutattak be a közönségnek. A visszajelzés azonban nem volt egyhangúan pozitív, mivel úgy gondolták túl visszatetsző lehet egy ennyire sötét hangvételű epizóddal nyitni a sorozatot. Így 1989 szeptembere helyett a premiert decemberre tolták, és a Simpsons Christmans Special lett a széria első epizódja. Véleményem szerint ez egy remek döntés volt, mivel így a közönségnek először nem három gyermekkel kellett szembesülni, hanem egy egymást feltétel nélkül szerető családdal.  A december 17.-i premier minden várakozást felülmúlt, 26 milliós nézettségével, amely az amerikai televíziózás egyik legnézettebb debütálása lett. A FOX első, olyan műsorra lett a Simpson család, amely Amerika 30 legnézettebb műsor közé is bekerült, ezért a csatornának is nagy előre lépéseket nyújtottak Simpsonék. Az első epizód leginkább a karakterek megismertetéséről szólt, a készítőknek fontos volt, hogy minél hamarabb szerethetővé tegyék a nézők számára a szereplőket. Ezért is, az első epizódban többnyire a család pozítiv, mintsem a negatív oldalát láthatjuk.

Bár az első évadban Maggiet kiéve valamennyi főszereplő kapott egy saját epizódot, az alkotók Homert és Bartot mindenki fölé helyezték.

A Simpson család fejét sokszor illetik a lusta, és az önző jelzőkkel, ám az első epizódokban nem azt a Homert látjuk, akit később. Egy tisztes munkásembert mutatnak, aki mindennél jobban szereti a családját, és bár ragaszkodik az élet élvezeteihez, mégis a lelke mélyén egy vidám és kiegyensúlyozott életre vágyik.
Az első részek abban is különböznek a jelenlegiektől, hogy jóval búskomorabb hangulatban készültek, és nem féltek olyan témákról beszélni, mint a depresszió, az öngyilkosság megkísérlése, a családban való álaltias légkör vagy a házastársak elhidegülése egymástól.

Bart volt az a karakter, akire az egész sorozat épült, ő volt az addig nem látott stílusú szereplő, akivel megcélozták a nézők célcsoportját. A legtöbb epizód Bartról szólt, de mindent a karakterrel próbáltak eladni a rá jellemző mondatokat tartalmazó pólóktól egészen a játékfigurákon át, a törülközőig. Ez a készítők örömére sikerült is, mivel csupán az első 14 hónapban, több, mint 2 millárd dollár volt a kereslet, és valljuk be, ekkora számokkal bizony kevesen dicsekedhetnek el. A sorozat rajongói ezt az időszakot nevezik Bart mániának.  Bár a Barthoz kapcsolódó epizódok egytől egyig remekül sikerültek, mégsem, ezek azok amelyek a legjobbak közé tartoznak.

Amerika azonnal kedvencévé fogadta ezt a furcsa, ám maximálisan szerethető családot, és az első évad végére a csatorna legnézettebb szegmensét szolgáltatták Simpsonék. Ahogy az idő haladt előre, a karakterek úgy kezdtek egyre kidolgozottabbá válni, mind vizuális, mind karakterfejlődési szempontból. Az epizódok minősége tendenciózusán növekedett, eltűnt az első epizódokra jellemző kissé bugyuta történetvezetés, és a helyét átvette a társadalomkritikai attitűd, amit a mai napig megőriztek a készítők. Az első epizódokban többnyire még csak a család tagjait láthattuk, ez azonban a későbbiekben változott.

Minden folytatódik

Természetesen szóba sem került, hogy a széria ne folytatódjék 1990 nyarán, hiszen 20 és 30 millió közötti nézőszámával rögtön a csatorna legnézettebb műsora lett.  A megasikerre jellemző, hogy az1990 februárjában megjelent „The Simpsons Singing Blues” című album, amelyen a családtagok hangját kölcsönző színészek énekelnek milliós nagyságrendben kelt el. Az albumon szereplő dalok közül kettőből is videoklip készült (természetesen) Bart főszereplésével.  (Deep Deep Trouble és a Do The Bartman) Utóbbi az év egyik legsikeresebb klipje lett. A klip érdekessége, hogy Michael Jackson vokálozott benne és Csupó Gábor budapesti stúdiójában készült.A második évad elejére a készítők egyre több mellékszereplőt használtak fel, és a szereplők kinézete is egyre inkább hasonlított mai jellegükhöz. Milhouse, Sintér igazgató, Moe Syzlack, Barney Gumble, Apu és Waylon Smithers fizimiskája is megváltozott a két évad között eltelt időszakban. (Mr Burns asszisztense konkrétan néger volt az első epizódokban!)   Ezen szereplők nagy része fontos szerepet kapott az epizódokban ám ebben az időszakban a cselekményre csak Moenak és a család szomszédjának Ned Flandersnek volt.
Az évad premierre 1990 októberében került sor, és sem addig, sem pedig az óta nem volt ennyi nézője egy adott epizódnak. (A nézettségi adatok szerint 33 millión tekintették meg Bart kálváriáját.)


Az évad több újdonságot is tartogatott a nézők számára, hiszen október 25-én sugározták az első "Treehouse of Horror" epizódot, valamint ekkor láthattuk az első visszatekintő epizódot is (The Way We Was"). Előbbi epizód különlegessége abban rejlett, hogy Haloween „ünnepére” az alkotók három nem kanonizálható történet meséltek el a Simpson család által feldolgozva. Mindkét epizódtípus egyből roppant népszerű lett a rajongók körében, így mindkét formátumot felhasználták a következő években/évtizedekben. 
A sorozat népszerűségévek egyre több vendégszereplőt alkalmaztak, többek között olyan világsztárok szólaltattak meg karaktereket, mint a később befutott John Lovitz, a számtalanszor visszatérő Albert Brooks, Dustin Hoffman (az Esőember sztárja álnevet használt), és az önmagát szinkronizáló Ringo Star.

A második évad minden tekintetben felülmúlta az első szezont olyan fergeteges epizódokat bemutatva,a már említett speciális epizódokon kívül .

PictureAlapadatok

   
Műfaj Humoros, családi rajzfilmsorozat
Alkotó Matt Groening
Ország Egyesült Államok
Nyelv Angol
Évadok 24
Játékidő 21-25 perc
Eredeti adó USAFox
Fő magyar adó

magyarViasat 6, Comedy Central

Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
 

PictureSzereplők