25 év melyet nem hagyhatunk szó nélkül - A kezdetek

2014.11.08 15:37

A jelenlegi cikksorozatunkban sorra vesszük, kedvenc animációs szériánk, a Simpson Család történetét. A kezdetektől egészen napjainkig, mindent, amit tudnotok kell a most 25 éves sorozatról.

Sorozatunk alkotója, Matthew Abram Groening, aki az egész világ által ismert amerikai rajzfilmkészítő, producer és forgatókönyvíró. Kettő leghíresebb műve, a Simpson család és a Futurama, amelyeket szinte már majdnem mindenki ismer. Még említésre méltó műve Life in Hell című képregény, amit Wett magazin kezdett kiadni még 1978-ban. Matt 1954. Február 15.-én született, jelenleg 60 éves.

1987 április 19.-e úgy vonult be a történelembe, mint a nap, amikor Amerikát elérte a „sárgaláz”. Ez volt az a nap, amikor Simpsonék bemutatkoztak a nagy közönségnek. A premierre a Tracy Ulman Show keretein belül került sor, egy 1,5 perc hosszúságú rövidfilmmel.

Eredetileg azonban nem a Simpson család kapta volna meg a lehetőséget, hogy rövidfilm készülhessen belőle. Mattet először, a Life in a Hell című képregénye miatt keresték fel, azt azonban, kreatív jogok miatt, nem vihették át animációs műsorba. A lehetőség, azonban, kihagyhatatlan volt, ennek köszönhetően sorozatunk alkotójának sem fordult meg az eszébe, hogy esetleg nem élne vele. Így született meg a Simpson család ötlete.

               Mai szemmel nézve a karakterek ábrázolása kissé furcsának hathat, hiszen a figurák egyáltalán nem hasonlítanak arra a Homerra, Margera, Bartra, Maggiere, és Lisara akiket az elmúlt 25 év során megismertünk.  Erre a tényre remekül reflektált a legutóbbi haloweeni epizód egyik szegmense.

1989 májusára kiderült, hogy Simpsonék kinőtték a Tracy Ulman showt, és a FOX TV meglátta a lehetőséget a projektben, így Matt Groening lehetőséget kapott egy 13 részes évad elkészítésére. Tracy Ulman sokáig perrel fenyegetőzött, mondván az ő műsora tette híressé a Simpson családot, véleményem szerint éppen fordítva: Ha nem lettek volna a családról szóló rövidfilmek valószínűleg az egész műsor egy hatalmas bukás lett volna, és Amerikán kívül nem is tudnák az emberek, hogy létezett egy Tracy Ulman Show című műsor.

Az első 20 perces epizód, amely elkészült a Some Enchanted Evening  (magyar fordításban: Még egy ilyen remek estét) címet viselte. Ezt tekinthetjük a sorozat Pilot epizódjának, amelyet tesztvetítésen mutattak be a közönségnek. A visszajelzés azonban nem volt egyhangúan pozitív, mivel úgy gondolták túl visszatetsző lehet egy ennyire sötét hangvételű epizóddal nyitni a sorozatot. Így 1989 szeptembere helyett a premiert decemberre tolták, és a Simpsons Christmans Special lett a széria első epizódja. Véleményem szerint ez egy remek döntés volt, mivel így a közönségnek először nem három gyermekkel kellett szembesülni, hanem egy egymást feltétel nélkül szerető családdal.  A december 17.-i premier minden várakozást felülmúlt, 26 milliós nézettségével, amely az amerikai televíziózás egyik legnézettebb debütálása lett. A FOX első, olyan műsorra lett a Simpson család, amely Amerika 30 legnézettebb műsor közé is bekerült, ezért a csatornának is nagy előre lépéseket nyújtottak Simpsonék. Az első epizód leginkább a karakterek megismertetéséről szólt, a készítőknek fontos volt, hogy minél hamarabb szerethetővé tegyék a nézők számára a szereplőket. Ezért is, az első epizódban többnyire a család pozítiv, mintsem a negatív oldalát láthatjuk.

Bár az első évadban Maggiet kiéve valamennyi főszereplő kapott egy saját epizódot, az alkotók Homert és Bartot mindenki fölé helyezték.

A Simpson család fejét sokszor illetik a lusta, és az önző jelzőkkel, ám az első epizódokban nem azt a Homert látjuk, akit később. Egy tisztes munkásembert mutatnak, aki mindennél jobban szereti a családját, és bár ragaszkodik az élet élvezeteihez, mégis a lelke mélyén egy vidám és kiegyensúlyozott életre vágyik.
Az első részek abban is különböznek a jelenlegiektől, hogy jóval búskomorabb hangulatban készültek, és nem féltek olyan témákról beszélni, mint a depresszió, az öngyilkosság megkísérlése, a családban való álaltias légkör vagy a házastársak elhidegülése egymástól.


Bart volt az a karakter, akire az egész sorozat épült, ő volt az addig nem látott stílusú szereplő, akivel megcélozták a nézők célcsoportját. A legtöbb epizód Bartról szólt, de mindent a karakterrel próbáltak eladni a rá jellemző mondatokat tartalmazó pólóktól egészen a játékfigurákon át, a törülközőig. Ez a készítők örömére sikerült is, mivel csupán az első 14 hónapban, több, mint 2 millárd dollár volt a kereslet, és valljuk be, ekkora számokkal bizony kevesen dicsekedhetnek el. A sorozat rajongói ezt az időszakot nevezik Bart mániának.  Bár a Barthoz kapcsolódó epizódok egytől egyig remekül sikerültek, mégsem, ezek azok amelyek a legjobbak közé tartoznak.

A legelső szezon végén a sorozat a szakmai elismerést is megkapta, ezt bizonyítja a két darab Emmy-díj is. Az évadból személyes kedvenceim a negyedik rész, a There's No Disgrace Like Home, az átlag családokat kritizáló hangvétele miatt, valamint a Life on the Fast Lane című epizód, amely leteszi a voksát a házastársi kapcsolat mellett, a fellángoló érzelmekkel szemben.

Amerika azonnal kedvencévé fogadta ezt a furcsa, ám maximálisan szerethető családot, és az első évad végére a csatorna legnézettebb szegmensét szolgáltatták Simpsonék. Ahogy az idő haladt előre, a karakterek úgy kezdtek egyre kidolgozottabbá válni, mind vizuális, mind karakterfejlődési szempontból. Az epizódok minősége tendenciózusán növekedett, eltűnt az első epizódokra jellemző kissé bugyuta történetvezetés, és a helyét átvette a társadalomkritikai attitűd, amit a mai napig megőriztek a készítők. Az első epizódokban többnyire még csak a család tagjait láthattuk, ez azonban a későbbiekben változott.

Kijelenthetjük, hogy az első évad messze nem volt tökéletes, ám remek alapot szolgáltatott a sorozat későbbi csúcsra jutásához.

 

comments powered by Disqus