Visszatekintésben a 25. évad!

2014.09.10 18:41

Avagy a teljes 25.évad értékelése, ha kíváncsi vagy az epizódok történetére olvass utánuk az epizód listában, ide kattintva. Ha pedig megtekintenéd a részeket, azt az online epizódok menüpontban tudod megtenni.

Előszó

Véget ért a jubileumi évada kedvenc sárga családunknak, ezért le is írnám, hogy az én véleményem szerint, hogy is sikerült a 25. évad. Olvashattok néző számokat is, amelyekkel sajnos az idén nem dicsekedhetek el Simpsonék, a legtöbbször előforduló 4 milliós néző átlag, bőven csak a második helyre volt elég az animációs sorozatok versenyében.  Hiába sikerült egy-két epizód rosszul, én így a kritika kezdéseként kimondanám, nálam ez az évad volt a befutó az elmúlt évadok közül.

Kezdés

Az 531. epizóddal indult a 25. évad, ezt 6,37 millió néző kísérte végig. Talán közepes résznek lehetett mondani, a gond az volt, hogy sok poént nem lehetett érteni, úgy, ha nem láttuk a Homelandot, amiről parodizáltak. Ez nem a készítők hibája, hiszen ez a paródiáknak a lényege.

Epizódok, amelyeket nem hagyhatunk szó nélkül

A Treehouse of Horror /S25E02/ epizód most is hozta a vártakat, sokat nevetem rajta. Személy szerint ezek az egyik legnagyobb kedvenceim.  A következő epizód, amelyet megemlítenék az a YOLO /S25E04/. Amelyben, ugye a legfőbb téma a kapuzárási pánik volt. Ügyesen vezették az írók a szállakat, új szereplőt is megismerhettünk, Homer régi levelező társát. Az évadban, talán a kedvenc részem a Steal This Episode /S25E09/ volt, amely szerintem mindenkinek az igényét felülmúlta. Igazán élvezetes, humoros és teljes mértékben kidolgozott epizódról beszélünk. A nézők számánál is látszódik, hogy kiemelkedő részről van szó, több mint 12 millióan látták, amely a 22. évad Moms I'd Like to Forget óta a legnézettebb rész.

Az évad Specs and the city /S25E11/ című epizódjában a Ropi Burger receptjét is megtudhattuk, ha esetleg valaki otthon elkészítené: 17% hörcsögalom, 49% újságpapír betét, 39% fürdőruhából kivont alom.

 

Edna talán utolsó feltűnése a Simpson családban a 13.epizódban volt, amelynek bár alap története jó volt, a kidolgozásáról már nem tudok szépeket mondani. Egyébként ezt a részt 3,7 millióan követték végig az ottani nézők. A The War of Art /S25E15/ 3,98 milliós nézőszámmal rendelkezik, ennek az epizódnak is bátran ajánlom többszörös megtekintését. A felvezetés is jól indult, a tanulság is helyett kapott a részben, egyszóval igazán remek részt láthattunk. Külön szótejtenék a vendégszereplőről Max von Sydowról, aki csak emelt a színvonalon. Idén is láthattunk egy jövőbe mutató részt, amelyben az ember sokszor átélheti Homer halálát, de sajnos, mint általában a jósolásos epizódok, ez sem lépte át a középszínvonalat. Nagy várakozást kapott a Brick Like Me /S25E20/ című rész, amely bár elnyerte tetszésemet, többet vártam volna tőle. Viszont, ha figyelembe veszük azt, hogy lehet tudni, reklámszagú lesz a dolog, ehez viszonyítva sokkal ügyesebben megoldoták a készítők a történetet és a kivitelezést, mint  egy átlag sorozat írói. Az utolsó előtti epizód, amely a Pay Pal /S25E21/ címet kapta nekem igazán tetszett, még megemlíteném ennek a résznek a kanapé gagjét, ami szerintem az évadban a legjobb kezdés címet érdemli.

Az évad Fekete Péterei

Amikor a 12. epizódot, a Diggset néztem, rájöttem, sajnos ez az évad sem fenékig tejfel. Én általában mindig többször is megnézek egy-egy részt, de vannak kivételek. Amerikában sokan voltak akik egyszer sem nézték meg a rajongók közül, ezt mutatja a 2,69 milliós néző szám is. What To Expect When Bart's Expecting /S25E19/ című résznél a történet igen kreatívnak mondható és jól eset egy még fel nem használt történet, valahogy mégis unalmasnak bizonyult. 3,45 millió néző szintén nem hord tapsvihart maga után. A még, sokkal előbb bemutatott karácsonyi rész, a White Christmas Blues /S25E08/ sem volt sokkal jobb. Itt is a felvezetés dicséretesnek mondható, de a történet ezután ellaposodott. Egyébként itt igen sokan, 8,6 millióan kísérték végig a történet szálait, de a véleményemet az erős néző szám sem győzte meg.

Mindent visz az évadzárás?  

Meglepődtem. A történet alapján én nem számítottam túl sok mindenre, ám mégis kellemesen kelet csalódnom. Számomra olyan évadzáró epizódot láthattunk, amelyet már rég nem az elmúlt években. Újra mélyponthoz került Bart és Milhouse barátsága, amelyet természetesen a végén megoldottak az írók. A két fő száll az epizód végén összefutott, amelyért egy külön dicséret a készítőknek. Homer és Abe múltjáról újra kaphattunk egy kis visszaemlékezést, az egész epizódot Lisa narrálta, amely még ehhez is ad egy kis pluszt.

Összegzés

Szerintem, mint azt, ahogy már sokszor elmondtam, az elmúlt évadok legjobbja volt és a legtöbb elvárásomnak teljes mértékben megfelelt. Egy két rossz rész ellenére ide vagy oda, egy gratuláció jár a készítőknek! Ha ezen az útvonalon haladunk, olyan epizódokat láthatunk, amelyekre már régóta várunk. Szóval sok sikert a készítőknek, hajrá Simpson család!

  • Legnézetebb: Steal This Episode /S25E09/
  • Legkevesebb néző: Diggs /S25E12/
  • Legnagyobb hírverés: Brick Like Me /S25E20/

Történetek 9/10 Kanapé Gag-ek 6/10 Mellék történetek 8/10 Vendég hangok 7/10 Összesen 30/40

 

 

 

comments powered by Disqus