Világvégi epizód ajánló: Thank God, It's Doomsday

2015.05.09 19:45


Nem kell megijedni, az Úr eljövetele nem most fog bekövetkezni, s nem is lett az oldalból egy profetikus weblap, csupán tegnap volt 10 éve, hogy Homer megjósolta a világvégét.
A halloweeni különkiadások során már láthattuk, milyen az alkotók elképzelésében a zombi apokalipszis, milyen az, mikor megvalósul az Y2K jelenség, de láthattunk példát arra is, hogy Homer ölte meg az egész világot.  Ez az epizód viszont kanonikus tehát, a cselekmény beilleszthető a Simpson család hétköznapjainak történeteibe


A XXi. Században ismét megszaporodtak a világvége váró próféták, és az epizód tulajdonképpen számukra akar egy göbetükröt tartani. (Aki 2000 előtt született, az is már legalább 4 világvége várást élt túl.)  Homer ebben a részben egy ilyen prédikátort testesít meg, aki a Biblia alapján számolja ki az Ítéletnap pontos dátumát. (2005. május 18.)
Bármennyire is furcsa hasonlat, de Homer ebben a részben egyfajta Krisztust testesít meg, hiszen az Evangéliumokban is írták, hogy Jézusnak kezdetben nem hittek a tanítványai, pedig ő csupán a lelküket igyekezett menteni.

A minap hallgattam egy kritikát a Simpson családról, és ott a műsorvezető a következőt mondta: „Homer tökéletes ellentéte Flandersnek, mivel Flanderst szereti az Isten, Homer viszont egy vesztes.” Nos lehet, hogy a családapa karaktere nem éppen az élet győztese, de ez az epizód (valamint néhány nem kanonikus történet) is bizonyítja, hogy a Teremtő valamilyen módon jobban viszonyul Homerhoz, mint Springfield többi lakójához. (Ha bejut a mennybe, találkozik Istennel.) A főszereplőt elég sokszor vádolják, hogy nem hisz semmiben, nem tisztel senkit és semmit, ám erre is kapunk ellenpéldát, mégpedig akkor mikor Homer megkérdőjelezi magában, hogy ő valóban jó ember-e, aki a mennybe mehet.
A történet azért is különleges, mert az amúgy meglehetősen hedonista Homer az aki képviseli a hitet a szkeptikusokkal (Kezdetben Lisával, később az egész várossal szemben.) Homer jelképezi a vallási vezetőt, a prófétát, a város pedig a népet, akik néhány félreérthető jel után odaállnak a próféta mögé, majd mikor kiderül, hogy nem volt igaza, ellene fordulnak és egyszerűen megdobálják. (Igaz, hogy Homer imádja, ha szuszival dobálják.  :) )

 
Ez az első epizód, amelyben láthatjuk a Mennyországot, és a készítőknek sikerült egy komplex képet összehozni a túlvilágról, mindössze néhány perc alatt. Érdekes, hogy bár a vallás szerint a Mennyben nincs se idő, se pénz, azért mindkettő szóba kerül a történetben. (Homer borravalót adna az angyalnak, a Menny medencéje 1 év múlva kerül átadásra.) Nem a Simpsonst néznénk azért, ha nem használták volna ki, hogy egy picit gúnyolódjanak a valláson, Isten „dolgozószobája, valamint Jézus depressziója is ezt a célt hivatott szolgálni.

A befejezést nem igazán akarom lelőni, de tény,  hogy több féle elképzelése van a történet lecsengésének. (Lehet, hogy mindez csak egy állom volt, Lehet, hogy Homer a személyes mennyországába jutott, vagy Isten úgy intézte, hogy ez csak egy állomnak tűnjön.) Ha utóbbi az igaz, akkor ez egy indirekt utalás lehet a Krisztus utolsó megkísértésére.

 


Az epizód nem igazán humoros, de a poénokat pótolja a maró társadalomkritika, mely szinte minden jelenetét áthatja.  A fő humorforrást leginkább Homer jóslatai, valamint a város és közte feszülő ellentét jelentik.
Az epizódban néhány popkulturális utalást is láthatunk, például Leonardo és Dean Martin a mennyben vannak, Ralph rájön, hogy olyan, mint Charlie Brown a sátán jelmezes hirdetések, az előző évtizedben kezdtek elterjedni, a Homer által vásárolt könyv (1989 Armageddon), pedig a világvégevárók egyik nagy időpontjára utal. „Valamint tudtán kívül a Szellemirtók 2-re.)
A legérdekesebb azonban mégiscsak a „Lent hagyatnak „című film, amelyet Homérék néznek a moziban. Ez az álfilm a republikánus vallási megszállottak által készített filmeket hivatott kiparodizálni, ám érdekes, hogy azóta már készült a valóságban is egy ilyen film. (A 2014-es Left Behind című alkotásra gondolok Nicolas Cage főszereplésével.)

 
A 16. évadot tartom a sorozat egyik nagy visszatérésiemének, mivel az ezt a szezont megelőző évadok között inkább a közepes részek voltak többségben. A „Thank Goad It’s Doomsday” egy kiemelkedő rész ebből az évadból.


10/8,5

 
 

comments powered by Disqus