Miért különleges a „Homer Simpson, This is Your Wife” című epizód?

2015.09.10 01:13

Legyünk őszinték, nem, hogy a sorozat történelmében, de akár magában a 17. évadban is találunk egy tucat epizódot, amely jobban sikerült ennél az epizódnál, ám mégis az egyik legkülönlegesebb epizódként tartom számon az említett évad 15. részét.

File:Mother Flippers.png
A történet szerint Homer és Marge részt vesznek egy feleségcserélő valóságshow-ban, azon céllal, hogy tudjanak venni maguknak egy plazma tévét. A műsorban egy angol arisztokrata családdal cserélnek házastársat. Új neje hamar megutálja Homert, ám  Charles (az angol család feje) beleszeret Marggeba.

Alapjában véve egy tipikusan egyszer-kétszer nézős gyengébb kivitelezésű 20 perces epizóddal van dolgunk, amelynél nem erőltették meg nagyon a képzeletüket a készítők. A poénok középszerűek (kivéve Homer néhány bugyuta beszólását.), a médiakritikai faktort tízszer jobban vázolták fel, és még maga a cselekmény is kiszámítható volt. Az egyetlen tényező, ami miatt nem unatkozunk, az maga Charles karaktere. Komolyan mondom, hogy ennyire szórakoztató elmebeteg kevés volt a széria történetében. (Csúcsjelenet, mikor gitározik, és egy enyhén beteges dalt énekel.) A karakterhez hozzátartozik, hogy a komikus Ricky Gervais fergeteges szinkronmunkát végzett vendégszereplése alkalmával. (A magyar változatban Háda János is remek választás volt.)  Hogy akkor mitől is különleges ez a középszernek tűnő epizód, 3 okból kifolyólag.

Az első maga az intró: 574 epizód alatt több mint félezer felvezető képsort láttunk már: Láttuk, ahogy Frédi és Vilma várja a családot, mikor Homer vízbe fulladt vagy az ember evolúcióját is megmutatták nekünk, itt azonban más a helyzet. Az egész introt ugyanis élő szereplőkkel, helyszíneken vették fel, egy teljesen átlagos kisvárosban, pontosan ugyanazokat a mozdulatokat végrehajtva mint a rajzolt bevezetőben.  Az introk közül a mai napig ez örvend az egyik legnagyobb népszerűségnek.

Második szempont: A készítők reflektáltak már külső valóságként a South Parkra, a Family Guyra,a Futuramara, az X Aktákra, de még Matt Groening személyére is, itt azonban tovább mentek. Maga Homer hangja vagyis Dan Castellaneta válalt el egy cameo szerepet, aminek azonban funkciója is volt a cselekményben, nem pedig csak arra volt jó, hogy Homer tulajdonképpen magának szólt be egy jót. A filmstúdióban úgy mutatják be a komikust, mint a Tracy Ullman show szereplőjét, amely egyértelmű visszautalás a sorozat gyökereire, és mintegy jópofa fricska az akkoriban éppen perrel fenyegetőző showgirl számára.

A harmadik különlegesség csak nekünk magyaroknak tűnhet fel, de nekünk nagyon: Ha Homer Simpson beszél, akkor Székhelyi Józsefet halljuk, senki mást, (Tökmindegy, hogy a TV3-on a gyerek Homert mások szinkronizálták.) itt azonban más a helyzet. Háttér információ, hogy az epizódot 2006-ban szinkronizálták, mikor a művész úr éppen a Szegeden volt  a helyi színház igazgatója, valamint egy nem kis botrányban is ekkor volt része. (A Himnusz átköltésesről van szó.) Bokros teendői miatt viszont nem ért rá szinkronizálni az aktuális epizódot, és a Viasatnál csak a gyártással törődvén nem a tradícióval erre az egy epizódra lecserélték Amerika kedvenc családapjának hangját. (Simonyi Balázs egy Simpsons fórumon fejtette ki, hogy mennyire nem érdekelte a szinkronstúdiót a hangcsere.)
Az interneten óriási botrány kerekedett a dologból, a Viasat3 pedig állítom, hogy kevésszer kapott annyi levelet, mint azon a hétvégén. A helyzetre jellemző, hogy közel 10 évvel később is, ha levetítik ezt az epizódot, még mindig egyesek kétségbe vannak esve, hogy kedvencüket más fogja szinkronizálni. A választás Csuja Imrére esett, akinek olyan fergeteges szinkronszerepeket köszönhetünk, mint Torrente, Al Bundy, vagy éppen a M.r Irdatlan.  Csuja aki nagyon is közel Homer eredeti hangtónusához profin hozta a szerepet, ám azért az ember mégis úgy érzi, hogy ez valahogy nem az igazi. (Egyébként a kezdet-kezdetén nem lett volna rossz választás „Csoki” megformálója sem a szerepre, de hát azóta lett egy legendássá váló páros a magyar szinkronban.)

Ezért a három apróságért mindenképpen érdemes többször is megnézni az ajánlott epizódot.

 

comments powered by Disqus