Május 1-i epizódajánló: Homer a szakszervezeti bizalmi

2015.05.01 18:26

A munka ünnepéhez nem igazán kapcsolódik egyetlen Simpson család epizód sem, viszont van egy klasszikusnak is nevezhető epizód, amely mondanivalójával mindenképpen kapcsolódik eme jeles naphoz.
Ha be kellene sorolnom a sorozat politikai nézetét, azt mondanám, hogy inkább egy baloldali szériáról van szó, amely az évek során egyre inkább középre tolódott.  Ennek a baloldaliságnak a szellemében készült el 1993-ban a Homer a szakszervezeti bizalmi című epizód.
Számomra már csak azért is különleges epizódról van szó, mivel ez volt az első rész, amelyet láttam. 5 évesen persze még vajmi keveset fogtam föl az egész cselekményből, és főleg a mondanivalóból, bő egy évtizeddel később viszont már rá kellett jönnöm, hogy ez egy olyan epizód, ahol a készítők a cselekmény által fogalmazzák meg markáns véleményüket az adott témában.


Az epizód gerincét tulajdonképpen Homer Simpson illetve Mr. Burns párviadala adja, hiszen a Simpson család fej nem egyezik bele, hogy főnöke eltörölje az ingyenes fogászati ellátást a dolgozók felé, némi ingyen sörért cserébe. (Homer először azért dönt így, mert Lisának fogszabályzó kell, de később teljes meggyőződésével kiáll az ügy mellett.)
A történet merít Jimmy Hoffa a híres munkásmozgalmi vezető történetéből, hiszen Homer is a végsőkig megy el, Burnssek szemben, valamint Hoffa is tisztázatlan körülmények között húnyt el, csakúgy, mint az előző szakszervezetis.
Ha valaki hosszabbtávon nézi a sorozatot, érdemes megfigyelnie, hogy mennyit is változott Homer megítélése a többi szereplő szemében. Bár már ebben az epizódban is cikizik a többiek, büszkén tekintenek rá vezetőjükként, Burns pedig tart tőle. (10-15 évvel később pedig az atomerőmű legértéktelenebb embereként tekintenek főszereplőnkre.)


A kiváló történet mellett az epizód számtalan nagyszerű poénnal szórakoztatja a nézőket, a humoreszkek minden fajtáját fellelhetjük ebben a 20 percben. Akadnak filmes utalások is (Olyan klasszikusokat látunk megidézve, mint a Batman, a Keresztapa második része,  A sárga tengeralattjáró vagy az Észak Északnyugat). Aztán kapunk néhány montázst is, amelyek jól sikerültek, például Mr. Burns és Smithers cselekedeti az atomerőműben. Az utóbbi időben egyre kevesebb alkalommal láthatunk olyat, hogy egy epizódban visszatekintünk egy-egy korábbi történésre. (Nem a flashback epizódokra gondolok.) Itt két ilyen jelenet is kapunk, amelyek amellett, hogy viccesek, a szereplők jellemét is jól mutatják. 
Nagy szerepet kapnak a társadalom kritikus jelenet is, ezekből is többet láthatunk.

A Simpsons nem az a sorozat, amitől az ember alapvetően a katarzis élményét várja, ám ez azon kevés epizód egyike, ahol a végkifejlet kissé katartikusra sikeredett. Nem szeretném lelőni az utolsó előtti jelenetet, de úgy érzem az amerikai munkásemberek természete előtt szerettek volna kalapot emelni a készítők. (Homerek viselkedése legalábbis erre enged következtetni.)


A főszereplők közül egyértelműen Homer van előtérbe tolva, szerepében egyszerűen tökéletes, mint mindig), de valamennyi családtagnak akadt legalább egy jó pillanata. Mr Burnst itt láthattuk a legsátánibbnak az elmúlt negyedszázadban, rajta kívül még Simpson nagypapi az aki, kiemelhető a mellékszereplők közül. (Abe egyetlen jelenetben szerepel, de az annyira groteszk és nevetséges, hogy nem lehet nem kacagni rajta.)

Kitérnék még a magyar szinkronra (a hangok szenzációsak, mint mindig, s itt még ugye a mellékszereplők is klasszikus hangjukon szólalhattak meg.) A TV3-as időszakban rengeteg fordítási hibát jegyzetelhettek ki maguknak a rajongók, ám a legabszurdabb jelenet az itt található.
Mikor Lisa meg akarja nézni magát fogszabályozóval a tükörben, az egy az egyben a Batman című film azon jelenetének paródiája, mikor Joker először látja új arcát. A lány a műtét után (Jokerhez hasonlóan) csak annyit mond, hogy „Miror” vagyis „Tükör”, majd groteszk módon elneveti magát új arcát látván. A magyar változatban a jelenetet sikerült úgy lefordítani, hogy Lisa a következőt mondja „Homer a tükröt!” Ez már csak azért is nevetséges, mert Homer nem is volt a helyszínen, és Lisa nem is szokott így hivatkozni édesapjára.

A 4. évadot tartom a legjobbnak a sorozat történelméből, de ez az epizód komplexitását tekintve szerintem kiemelkedik a legerősebb évadból is .A „Last Exit to Springgfield” vagy magyar címén „Homer a szakszervezeti bizalmi” igazi klasszikus lett, az IMDB-n 8,4-es pontszámával az egyik legerősebb epizódnak számít. Több Simpson családdal foglalkozó fórumon ezt az epizódot választották minden idők legjobb Simpson család részének. (Pl. Watchmojo.com)

Ha nem is ezt tartom minden idők legjobb epizódjának, de az biztos, hogy az élmezőnyben nálam is ott van. Maximálisan ajánlom mindenkinek, aki még nem látta: 10/10

 

comments powered by Disqus