Epizódértékelés: The Kids Are All Fights

2015.04.27 18:54
  • A 26. évad fináléjához közelítve az alkotók egy réges-rég bevált epizódformátum, a flashback epizód segítségével valósították meg elképzeléseiket. Visszatekintő epizóddal a második évad óta találkozunk valamilyen formában, ezek a részek általában váltakozó minőségűek, a hajnalban levetített epizódot a középmezőny elejébe sorolnám, ezen a téren.


    A Simpson család kritikusai sokszor róják fel a sorozatnak, hogy az epizódok legerősebb pontja minden esetben a kanapé gag. Nem osztom ezt az észrevételt, de az aktuális „couch gag” nemcsak, hogy kiválóan sikerült, de az évad legjobb ilyen jellegű szegmense volt.
    Az epizód egy jópofa jelenettel indult Moe kocsmájában, hogy aztán, ismét hamar rátértek a fő cselekményvonalra. A visszatekintő epizódok mindig is meg adott korszellemet idéztek meg, és ez most sem volt másként. (Marge bevezetője, Dr Hibbert a kor divatjának megfelelő hajviselete mind visszatérő elemek ezeknél az epizódoknál.)
    A mostani epizód egyetlen hibája a számomra, hogy kevésbé volt poénos, mint az ezt megelőző részek: a humorforrás (számomra legalább is) leginkább tucat poénokból, illetve morbid humoreszkekből állt össze.  (Flanders nagyi sorsa, Ralph megjelenése.)
    Ebben az évadban a készítők visszatértek, hogy ahhoz a formulához, hogy egy epizód cselekményét montázs segítségével is elmeséljék, és az ötletes montázs, amely bemutatta Bart és Lisa útját, dobott a színvonalon.


    Az epizód Bartra és Lisára koncentrált, kettejük kapcsolata eléggé bonyolult, hiszen bár ezt kifelé nem mutatták, többször is láthattuk, hogy mennyire jó testvérek, akik számíthatnak egymásra. A lezárás nem adta meg azt az élményt, sőt az epizód befejezését kissé összecsapottnak is éreztem. További negatív véleményként még annyit fogalmaznék meg, hogy a flashback epizódokra a régebbi időben jellemző volt egyfajta érzelmesség, amely a történet főszereplőinek kapcsolatát jellemezte, ez a fajta emocionális plusz most hiányzott.
      Marge és Homer mellett ismét Flanders kapott nagyobb szerepet a mellékszereplők közül, valamint jó volt újra látni Maude karakterét is a sorozatban.


    Az epizód amellett, hogy a „Lisa első szava” első szava című részre kétszer is visszautalt (Flanders nagyi és a bohócos ágy esetében.), az epizódformátumra jellemzően kissé előre is utalt a 2015-ös állapotokra. (Homer Maggieért kiabál, A bunkók megjelenése, Homer első fojtogatása.)
     Utóbbi kettőt egy picit fenntartásokkal kezelném, hiszen a korábbi évadokból tudhatjuk, hogy Kearney jóval idősebb Bartéknál, valamint a 4. évadban láthattuk, ahogy Homer a pelenkás kisfiát fojtogatja, itt pedig úgy próbálták eladni nekünk a jelenetet, mintha ez először történt volna meg. (A 2001 Űrodüsszeia utalás azért így us jó poén volt.)


    Többet vártam, de így is egy közepesnél jobb minőségű epizódot láthattunk, amelyetet egyszer mindenképpen érdemes megnézni.
    10/6,5
     
 

comments powered by Disqus