Bart és Maggie, avagy a kapcsolat nélküli testvérpár története

2015.09.15 22:32

A minap olvasgattam a No Homers Club fórumot, ahol felvetettek egy érdekes kérdést a sorozat karaktereivel kapcsolatban.

10 éve vagyok masszív függője a sorozatnak, ennyi idő alatt többször áldoztam 8 napomat (ennyi időbe telik végignézni valamennyi Simpsons epizódot), és valamire rá kellett jönnöm. 
Természetemből adódóan kevés dolgon tudok nevetni (A család pont ilyen), így aztán a sorozatban humor mellett legalább annyira megfogott a benne tapasztalható bensőséges légkör. A Simpson család tagjai közötti kapcsolat egyszerűen más síkra emeli az egész sztorit, és egy rajzolt szituációs komédia mellé behoz egy kissé drámaibb szálat is.

Homer és Marge kapcsolata előbbi résztvevő számára létszükséglet, felesége nélkül valószínűleg csak egy alkoholista csöves lenne, aki  az életért küzd Springfield utcáin. (Barney Gumble jó példa az ilyen életmódra.) Marge úgy tekint Bartra, mint az ő meg nem értett báránykájára, Lisa intellektusát különösen tiszteli az anya Maggievel pedig különleges a kapcsolata. Homer és Bart jó haverok, a lányai pedig különlegessé teszik a világ legkövérebb (ex)trágyaügynökének életét. Bart és Lisa bármennyire is színlelik egymás gyűlöletét, lényegében jó testvérek, Maggie pedig egyfajta példaképnek tekinti nővérét.

Egy kapcsolat, mint olvasható kimaradt a felsorolásból: Bart és Maggie hiába testvérek lényegében semmilyen interakció nem zajlott az elmúlt 26 évad során. A dolog nem lenen furcsa, ha 30 év és pár utca távolság lenne a két szereplő között, ám az a 9 év lényegében semmi, ráadásul egy háztartásban élnek. Mint írtam Lisára mindketten számíthatnak, ám egymás társaságát (szinte) sohasem keresik. Az 574 epizód során egyetlen rész volt amely kettejükről szólt. (A 25. évad záró epizódja.) Azt a 20 percet leszámítva látjuk őket egymás mellett, de körülbelül olyan az egész, mintha két gyereket egymás mellé ültetnénk.  Egy kezemen meg tudnám számolni azokat a jeleneteket, amikor ketten voltak a képernyőn, és valamelyikük megpróbált kapcsolatot teremteni. Annak a résznek a 2 percét amelyben Milhouset eltiltották Barttól (valamint az említett részt) leszámítva karaktereik általában 1-1-1 gag erejéig szerepelnek közösen, de azért ez testvéreknél édes kevés. (Ebben általában Bart fogja Maggiet, aki cumit dug a szájába, vagy lehányja a testvérét.)

Mi lehet ennek az oka? Mondhatnám, hogy Maggie nem beszél, így nem is igazi főszereplő, ám a legkisebb gyermek minimum egy tucat epizódnak volt már a főszereplője, ahol emberi kapcsolatai játszották a főszerepet.  (Ezek általában jól sikerülő epizódok.) Bart lányokat utáló természete sem kifogás, hiszen Lisával is a lelkük mélyén remek testvérek, ráadásul Bart igen is tudja szeretni a családját. A korkülönbség sem igazi akadály, hiszen a kapocs alapvetően meg lenne közöttük. És még ott lehet, hogy Maggie nem szereti Bartot, ami azért butaság, mert Gerald babát leszámítva ő mindenkit szeret a maga módján.

Remélhetőleg egyszer elkészül egy olyan epizód, amely erre a két karakterre fog fókuszálni.

 

 

comments powered by Disqus