15 érdekesség a sorozat magyar szinkronjáról, amit nem biztos, hogy tudtál

2015.03.05 17:57

Alapjában véve elégé ambivalens a hozzáállásom a sorozat terén a szinkron és a felirat vitakörhöz.
A főszereplőket immáron több mint másfél évtizede kiválóan szólaltatja meg Székhelyi József, Pálos Zsuzsa, Simonyi Balázs, és Bogdányi Titanilla, ellenben a fordításokkal számtalan esetben probléma van, valamint az sem túl szerencsés, hogy a mellékszereplők hangjait gyakran változtatják.
Az azonban biztos, hogy az elmúlt időszakban a hangok terén még mindig minőségi a sorozat magyar változata, és érdemes anyanyelvünkön is megtekinteni az epizódokat.
 
A fotókon a főbb karakterek hangjai láthatóak, sorrendben: Székhelyi József (Homer). Pálos Zuzsa (Marge), Simonyi Balázs (Bart), Bogdányi Titanilla (Lisa), Csuja Imre (Homer egyetlen epizódban), Vadász Bea (Lisa a 6. évad elején.), Szuhay Balázs (Mr Burns az 1-8.évadban) 

1. A Simpson család első Magyarországon vetített epizódja a "Még egy ilyen remek estét" címre hallgatott, amelyet 1998. szeptember 14-én vetítettek. (Az amerikai vetítés szerint ez a tizenharmadik epizód, de a TV3 csatorna a produkciós kódok szerint vetítette az epizódokat.)

2. A sorozatot 2015 márciúsáig, öt televízió csatorna tűzte műsorára (TV3, Viasat3,  TV6, Comedy Central, Fox Magyarország), és a Comedy Central kivételével mindegyik adó  szinkronizáltatott legalább egy évadot.

3. A Simpson család szinkronmunkálatai idáig 4 szinkronstúdióban zajlottak:

-Vidoevox Stúdió (1-5. évad)
-Balogh Mix stúdió (6-13. évad)
-Masterfilm Digital (1-18., 21-25. évad)
-SDI Média Hungary (19-22. évad)

4. A szinkronstúdió váltásával nemcsak a szereplők hangja, de neve is megváltozott (például Chalmersből Sármőr tanfelügyelő, Ropi bohócból Krusty, Balfék Melből Háttér Mel, Télapó kis barátjából Kis krampusz lett.)
 
5. A 2000.es évek elején két videokazetta is megjelent, amely a Simpson család legjobb epizódjai tartalmazza (Bart Wars - A Simpson család visszavág, Simpson család színpadra fel), ezekhez az epizódokhoz új szinkronváltozat készült.

6. Hazánkban jelenleg az első kilenc évad vásárolható meg DVD-n, a 7., 8., 9. évad némely epizódjához új magyar hangsáv készült. Mivel a ezen részek közé tartozik a 200. epizód is, amely szerelt az 5. pontban említett egyik VHS kazettán, így ez az egyetlen epizód a sorozatban, amelynek három magyar változata is létezik.

7. A 6. évadban Lisa hangját lecserélték, Vadász Bea váltotta Bogdányi Titanillát, ám a kedvezőtlen fogadtatás miatt a hatodik epizódtól minden visszaállt a „régi kerékvágásba.”  Az esettel kapcsolatban két érdekesség:  az évad második részében hallhatjuk Titanillát egy mellékszerepben, valamint a Viasat3 néhány epizódot (például a harmadik részt) később vetítette, így ott már Lisa eredeti hangjával találkozhatunk.

8. A 17. évad 16. részében Homer Csuja Imre hangján szólalt meg, mivel Székhelyi József egyéb elfoglaltságai miatt nem ért rá a szinkronizálásra.  (Ekkoriban még a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójaként is tevékenykedett.)  A hangcseréből hatalmas „botrány” gerjedt, az interneten tucatjával lehetett olvasni a felháborodott kommenteket, valamint a Visasat3 is számtalan levelet kapott a rajongóktól. Székhelyi művészurat meglepte, hogy így ragaszkodnak hozzá az emberek, ugyanakkor elismerte, hogy jól esett neki a dolog.

9. A négy állandó szinkronhang közül egyedül Pálos Zsuzsa mondhatja el magáról, hogy valamennyi epizódban szinkronizált, az említett szinkroncseréken kívül ugyanis volt egy epizód, amelyben Bart nem szerepelt, így Simonyi Balázs hangját sem hallhattuk. (20. évad Négy nagy nő és manikűr című része.)

10. Pálos Zuzsa kölcsönzi a hangját a legtöbb karakternek, hiszen Margge mellett ú szólaltatja meg Pettyt és Selmát is (a 6. évadtól), valamint Maggie megszólalásait is az ő hangján halljuk.   


11. Simonyi Balázs egy interjúban elmondta, hogy Homer eredeti hangja Konrád Antal lett volna, ám a TV3 ragaszkodott ahhoz, hogy egy ismert színész szinkronizálja a karaktert.

12. Szintén ebből az interjúból kiderül, hogy 2003-ban leálltak a szinkronmunkálatok, és úgy tűnt nem is vetítik többé a sorozatot, végül 2004 nyarán indult újra a Simpson család vetítése.

13. Pálos Zsuzsa egy interjúban elmondta, hogy  a Fuszeklik fejedelme című filmben halható  hangi alakítása sokban segített abban, hogy Kosztola Tibor szinkronrendező őt válassza Marge hangjának.

14. Székhelyi József több interjúban is elmondta, hogy eleinte nem kedvelte Homer Simpson karakterét.

15. A Mr Burns hangját kölcsönző Szuhay Balázs 2001. május 11-én hunyt el, a magyar Simpson család adatbázisból megtudhatjuk, hogy másnap pont egy olyan epizódot vetítettek, ahol Homer főnöke fontos szerepet játszik.

Források: iszbd.hu | Kiss Gábor adatbázisa | Index Fórum | szivek.gportal.hu |  Index

 

comments powered by Disqus