A szezonzáró epizód értékelése: Mathlete's Feat

2015.05.18 17:41


Valaha a szezonzárók jelentették az évadra feltett koronát: Ropi utolsó műsorán át Mr Burns lelövéséig lehetne sorolni az igazán méltó évadzárásokat, ám ez az időszak már régen véget ért.  Az elmúlt 15 évből jó, ha három olyan lezárást tudok említeni, amit minőséginek a jó kategóriába sorolnék. Az idei évadot, eleget dicsértük minden fronton, és rá is szolgált a 26. szezon, mivel az elmúlt évekhez képest magasabb nívójú epizódokat láttunk. Éppen ezért is féltem tőle, hogy az utolsó rész majd rontani fog az évadon. Hála az égnek ez nem történt meg.



A Rick és Morty című sorozat főszereplőivel készülő kanapé gaget egyszerre éreztem kiválónak, a popkulturális utalásai miatt, és egy picit öncélúnak, mivel nem titkoltan felhívja az emberek figyelmét, hogy júliustól kezdődik a sorozat második évada.

Mivel egyértelműen Lisa a legnormálisabb a családban, így az ő személyére viszonylag kevés epizód épül az évadokban (4-5-nél nem több), és ezért bevett szokás, hogy az évadzárók a középső Simpson gyerekről szólnak. Ezúttal is ő játszotta a főszerepet, a család többi tagja kevés jelenetben kapott nagyobb szerepet. Lisa mellett a mellékszereplők vitték a prímet (Főleg Willie illetve egy remek jelenetben Nelson.) Homer igazából csak a Beethoven a paródiájával tűnt ki.

A történet vázát a matekverseny, pontosabban Lisa csapata valamint ellenfeleik összecsapása adta, ez a váz az utolsó montázst bemutató jelenetet leszámítva közepesre sikerült.  Ami viszont igazán jól sikerült az epizódban, az a technikai függőséget fölvázoló társadalomkritika. (Például, hogy a tanárok meg voltak lőve számítógép nélkül, vagy, hogy a gyerekek egy percre sem tudták letenni a „kütyüiket”) Az epizód legerősebb pontjai az a néhány perc volt, ahol az ember függőségét parodizálták, továbbá Mr Burns cameonak is beillő jelenete is nagyszerűen járult hozzá az epizód e szakaszának erősségéhez. Willie tanítási reformjának bemutatása szintén jól sikerült, de kevés emlékezetes jelenetet tudok felidézni ebből a szakaszból.



Összegezve egy 7 pontot simán megér az én 10-es skálámon, ami annyit jelent, hogy az elmúlt évek egyik legjobb szezonzárója volt. Az évadnak méltó lezárását láttuk, reménykedem, hogy ezt a szintet sikerül majd megtartani a következő 2 év során, és akkor nem lesz elképzelhetetlen, hogy lássuk a 30. évadot is.


Fontos még beszélnek Harry Shearer személyéről is, ugyanis a többek között Flanderst, Mr Burns és Lennyt megszólaltató szinkronszínész bejelentett, hogy távozik a sorozatból. Távozásával egy korszak fog lezárulni, az azonban még a jövő zenéje, hogy hogyan is fogják pótolni a hiányát.

 
 

comments powered by Disqus