A Simpson család magyar kötődése

2015.08.21 17:59

Ez a néhány sor tegnap íródott volna, ám időhiány miatt sajnos el kellett halasztani mára a publikálást.

Augusztus 20-a a magyarság ünnepe, és úgy gondoltam érdemes lenne összegyűjteni, hogy milyen kapcsolatban is van hazánk és a Simpson család.  Úgy konkrétan nem utalnak hazánkra, mint mondjuk a Futurama esetében. (Robotmagyarok epizód), ám azért így is találunk néhány magyar vonatkozást a sorozattal kapcsolatban.

A sorozat legismertebb magyar kötődése egyértelműen Csupó Gábor nevéhez fűződik. Az 1970-es években emigráló vezető animátor nélkül nehezen jött volna létre, a sorozat, hiszen Csupó amerikai cége a „Clasky-Csupó Animation”  készítette a sorozat animációit. Az animátorokhoz kapcsolódik a komplett rövidfilmszéria, valamint az első három évad ilyen jellegű munkái. Az alkotó az évek folyamán barátságot kötött Dan Castellanetaval (Homer eredeti hangja),  akit első saját animációs filmjének (Jóska menni Amerika) szinkronizálására is felkért.

Csupó cégénél több külföldön élő magyar is szerepet kapott, többek között a dizájnér Györgyi Peluce is, akinek nem kisebb dolgot köszönhetünk, mint a figurák színét! A szakember 55 epizódban működött közre, egészen a „Marge villamosa” című részig. Mivel Peluce volt felelős a színekért, így tulajdonképpen ő „miatta” volt Smithers fekete a második részben.

Ha ma egy Simpson család videoklip Budapesten készülne, nyilvánvalóan az országban élő rajongók felkapnák a fejüket, ám  8 évvel a hazai premier előtt ez még nem így volt. (Szerintem azok akik hazánkban ismerték a Simpsonst egy konyhában elfértek volna.)
A „Do To Bartman” című videót a budapesti „Varga stúdióban” készítették, így aztán a klip végi stáblistán több magyar nevet is olvashatunk különböző beosztásban. (például Varga Csaba, Erkel András)

A „Marge az erőmű alkalmazottja” című epizódban Homer szerint mindent az angolul nem tudó munkatársakra kell fogni, és megemlíti, hogy  „Tibor”  nevű kollégája így már többször is megmentette az életét. Később aztán kiderül, hogy Tibort mégis kinevezték Homer felettesének az atomerőműben.  (A Tibort csak magyar nyelvterületen használják, elterjedtségére jellemző, hogy e sorok íróját is így hívják.)

A 10. évad 23. részében a család nem tudta eldönteni, hogy hova is utazzon, így Bart Simpson azt javasolta, hogy a történelmi idők többségében Magyarországhoz tartozó Erdély legyen a végállomás. (Hogy mindezt megerősítse, vámpírnak öltözött.)

                                                    A 23. évad 9. részében láthatjuk, hogy országunk felkerült az Ebayre.

A Simpsons Wikia szerint Magyarország  neve a következő epizódokban hangzik el . Ezek az epizódok a "The Otto Show", "Homie the Clown", "Bart on the Road" és a "Special Edna". 

 

comments powered by Disqus