A Simpson család a Super Bowl utáni műsorsávban

2015.02.01 23:30

Még néhány óra és elkezdődik az amerikai futballbajnokság fináléja a a Super Bowl.  Amerikában immáron tradíciónak számít, hogy ezt a nevezetes mérkőzést február első vagy január utolsó vasárnapján rendezik meg, ám nem azért vetem virtuális papírra ezeket a sorokat, hogy népszerűsítsem a mai összecsapást a New England és a Seatle csapatai között, hiszen az a Simpson család részéről teljesen érdektelen. ( Bár valószínűsítem, hogy kapunk majd egy utalást a fináléról, a későbbiekben.) Televíziós szempontból ez az Egyesült Államok legnézettebb sporteseménye, és az utána lévő műsor mindig kiemelt figyelmet kap, immáron 1967 óta.  A három nagy amerikai tévétársaság (FOX,NBC,CBS) között előre le van osztva 15 évre, hogy melyikük is közvetíti a döntőt, és nyerheti meg a nézettségi versenyt a mérkőzéssel, majd az utána következő műsorral. A FOX TV 1997 óta rendelkezik a közvetítési jogokkal, és ezen intervallum alatt két alkalommal is a Simpson család volt a Super Bowl utáni műsor főattrakciója.  Úgy gondoltam érdemes mindkét epizódról beszélni, hiszen nemcsak, hogy mindkettőről lehet írni (az egyikről főként negatívumokat, a másikról főként pozitívumokat.), de mindkettő egy bizonyos korszak lezárását jelenti a televíziózás (és egyben a Simpson család) történelmében.

 

"Sunday, Cruddy Sunday" (10. évad 12. rész) 1999

1999. január 31 nemcsak az amerikai foci történelmében fontos dátum (Ekkor vonult vissza minden idők legjobb irányítója John Elway.), hanem a Simpson család kronológiájában is lezárt egy korszakot, hiszen ekkor indult el a Family Guy című sorozat, amelyet szokás a Simpsons plagizált változatának, és legfőbb riválisának is tekinteni.
Kimerem, jeleni, hogy két kezemen meg tudom számolni azokat az epizódokat, amelyek minőségben alulmúlta ezt a 20 percet.  Az egész epizódban négy jó poént nem lehet találni, a társadalomkritika faktor pedig maximum abban merült ki, hogy bemutassa, miről is szól igazából a Super Bowl az átlagnézők számára (A meccs nézése helyetti evésről ivásról.)   A történet körülbelül az ötödik percig élvezhető, külön megjegyzendő, hogy a készítők remekül oldották meg azt a jelenetet amikor Moe és Homer megbeszélik a döntő kimenetelét. (A két döntő az Atlanta és a Denver nevét utólag tették bele a szinkronba.)  A történet körülbelül annyiban foglalható össze, hogy Home rés Springfield férfilakói Miamiba utaznak, hogy megnézzék az NFL döntőjét, ám akadályokba ütköznek, végül a győztesek öltözőjében kötnek ki. Kiszámítható, sablonos sztori, ami maximum néhány pillanatra idézi meg azt a hangulatot, amit a sorozat néhány évvel korábban képviselt. (Például mikor Homer ellopja a Vince Lombardi trófeát.)  Ami viszont a mellékszálat, vagyis Marge és Lisa tojásfestésének történetét illeti, itt bizony a néző úgy érezheti, hogy elvettek 2 percet az életéből, tudom, hogy a végén utalnak rá, hogy ez csupán azért került be az epizódba, hogy mindenki szerepeljen, de ez nem jelent mentséget.
Az epizód vendégszereplők tömkelegével készült, többek között cameo szerepben feltűnt Dolly Parton énekesnő, a FOX TV két kommentátora Pat Summerall és  Joe Maddan, valamint a két korábbi kiváló futballjátékos Troy Aickman és Dan Marino is. (Utóbbi egy kicsit önmaga paródiáját is megszemélyesítette.)
Csak azoknak tudnám ajánlani ezt az epizódot, akik valamennyi Simpson család epizódot végig szeretnék nézni, vagy éppen a „Simpsons maratonban” itt tartanak.
Az epizód kisebb botrányt is kavart, hiszen a család tévéjében látható Super Bowl reklám kiváltotta a katolikus egyház néhány képviselőjének nemtetszését.
Még annyit megjegyeznék, hogy aki szereti az amerikai focit, az inkább nézze eredeti nyelven, mert a 2001-ben elkövetett magyar szinkronban nem egy kifejezés van, ami kissé sérti egy sportrajongó fülét.

10/4

Homer and Ned's Hail Mary Pass" (16.évad 8.rész) 2005

Ha ez az epizód nem is tartozik minden idők legjobbjai közé, mégis lemondható, hogy tartalmasabb szórakozást nyújtott, mint a 8 évvel korábbi 20 perc. Ez a rész azért különleges, mert ezen a napon indult el az Amerikai fater, és ekkor hozta létre a FOX televízió az „Animation Domination” nevű műsorblokkot, amely mindig a Simpson családdal kezdődött.  Az epizód címe is már egy utalással szolgált a futballra, (az utolsó másodpercben nagy távolságból eldobott labdát hívják Szűz Mária passznak.) a témáját mégsem az amerikai foci szolgáltatta.  A történet abból áll, hogy Homer egy bemutató során komplett idiótát csinál magából, és néhány klasszis sportoló arra kéri, hogy tanítsa meg őket győzelmük ünneplésére. A családfő olyan sikerrel jár,hogy felkérik a Super Bowl félidei programjának megrendezésére, ahol is Ned Flanders segítségével Noé bárkájának történetét adják elő.
A történet nagyjából három szálon fut, a felvezetés nagyon feszesre sikeredett, az előző epizódnál az angol hangsávot javasoltam, itt viszont csakis a magyar változatot ajánlom, mivel a jelenet, mikro Homer megvadul az a jelenet a felét sem éri Székhelyi József hangja nélkül. (Nem is beszélve mikor elhangzik a magyar változat kevés trágár pillanatának egyike.)
A történet mellékszálát Flanders és gyermekeinek videózása jelentette, mely szerint a család szomszédja fiaival előadta a Biblia néhány véres történetét.
A két történetszál jó poénokat tartogatott, egyedül talán a lezárás sikerült kicsit gyengébbre, a poénokat illetően, mivel rengeteg rejtett üzenetet kapunk a 20 perc során.

-Flanders Mel Gibsont videói pedig a Passió című filmet személyesítették meg, amely az erőszakos képi megoldások miatt botrányba fulladt. (Marge képviseli azokat akik szerint a bibliát nemcsak a brutalitása miatt kellene bemutatni.)

-A sportolók szabálytalanságai egyfajta utalás jelentettek az előző évtizedben tapasztalt felesleges sportolói brutalitására.

-A félidei műsor pedig parafrázisként szolgált az egy évvel korábbi Halftime showra, mikor is Janet Jackson és Justin Timberlake okozott botrányt a műsorukkal, néhány vallásosabb államban. (Itt a világiak lázadnak fel az otromba vallásosság ellen.)

Az epizódban olyan kiváló sportolók szerepelnek, mint: Yao Ming és LeBron James NBA sztárok, Michelle Kwan világbajnok műkorcsolyázó, valamint az NFL-ből ismert Warren Sapp és Tom Brady. (Utóbbi az epizód előtt lejátszott döntő legértékesebb játékosa volt.)

Meglehetősen alulértékelt epizód, amely önfeledt szórakozást nyújthat, és amelyet többször is érdemes végignézni.

10/7

A Fox legközelebb 2017-ben közvetíti a döntőt, reméljük Homer és családja akkor is szerepet kap a meccs utáni műsorfolyamban.
 

comments powered by Disqus